Om een ​​auto of motor te mogen besturen, moet u aan bepaalde eisen voldoen. Een geldig rijbewijs is verplicht voor iedereen die een auto of motor wil besturen.

Als uw verblijf in Nederland tijdelijk is, is uw buitenlandse rijbewijs meestal geldig. U wordt echter geadviseerd om een ​​internationaal rijbewijs aan te vragen voordat u naar Nederland vertrekt.

Als u van plan bent om voor langere tijd in Nederland te verblijven en uw rijbewijs in een van de volgende landen is uitgegeven, kunt u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlandse versie: Oostenrijk, Aruba, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Nederlandse Antillen, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Jersey (Staten van), Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Isle of Man, Malta, Monaco, Noorwegen , Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden of Zwitserland. Het rijbewijs dat eerder aan u is uitgegeven, is 10 jaar geldig na de uitgiftedatum. Zodra deze overgangsperiode is verstreken, moet u een Nederlands rijbewijs hebben en bent u verplicht uw rijbewijs in te wisselen.

Ander interessant artikel:

Wil jij je auto laten chippen in rotterdam? Klik hier voor meer info.

Parkeervergunning

Woon je op een betaald parkeerterrein? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een parkeervergunning. Wil je een parkeervergunning aanvragen, download dan onderstaande formulier aanvraag parkeervergunning en stuur het ingevulde formulier naar:

Gemeente Rotterdam
Publiekszaken
Postbus 70013
3000 KR Rotterdam

Het is ook mogelijk om via internet een aanvraag in te dienen  . Om in te loggen, hebt u een DigiD nodig .

Niet-Amerikaans land

Als u een rijbewijs heeft dat is uitgegeven in een niet-EU-land, mag u met uw buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden voor een periode van zes maanden (185 dagen) nadat u zich als Nederlandse ingezetene hebt geregistreerd. In sommige gevallen wordt u mogelijk gevraagd om een ​​internationaal rijbewijs te tonen. Neem contact op met uw ambassade om dit te controleren. Volgens de nieuwe voorschriften per 1 februari 2005 bent u verplicht om een ​​theoretisch en praktisch rijexamen in Nederland af te leggen om een ​​Nederlands rijbewijs te verkrijgen voordat de periode van zes maanden afloopt.

Rijbewijzen uitgegeven in de volgende landen kunnen alleen worden ingewisseld voor specifieke categorieën: 

 • Taiwan – B – passagiersvoertuig / Nederlands rijbewijs categorie B 
 • Israël – B – passagiersvoertuig / Nederlands rijbewijs categorie B 
 • Japan -1B – passagiersvoertuig en motorfiets van meer dan 400cc / Nederlandse rijbewijscategorieën en B 
 • Singapore – Klasse 2 – motorfiets van meer dan 400cc en Klasse 3 – passagiersvoertuig / Nederlandse rijbewijscategorieën A en B 
 • Andorra – passagiersvoertuig / Nederlands rijbewijs categorie B 
 • Zuid-Korea – tweede klasse gewoon rijbewijs / Nederlands rijbewijs categorie B 
 • Quebec (Canadese provincie) – klasse 5 / Nederlands rijbewijs categorie B

Speciale regels

Speciale regels zijn van toepassing op personen met een diplomatieke of consulaire status en op hun families. Personen die onder de diplomatieke regel vallen, mogen in Nederland rijden zonder hun buitenlandse rijbewijs in te wisselen voor een Nederlandse. Neem voor meer informatie contact op met de RDW (Dutch Road Traffic and Transport Authority) of het ministerie van Buitenlandse Zaken , afdeling Protocol.

Internationaal rijbewijs

Het is niet mogelijk om een ​​internationaal rijbewijs in te ruilen voor een Nederlands rijbewijs.

De 30 procent-uitspraak en het verkrijgen van een licentie

Als u onlangs recht hebt gekregen op de 30 procent belastingregeling, kunnen u en de andere gezinsleden uw vergunning meteen inwisselen, ongeacht waar u vandaan komt.

Kentekenplaat

Uw eigen auto besturen met het juiste kenteken (kenteken) is toegestaan ​​als uw verblijf in Nederland slechts tijdelijk is. Bovendien moeten alle personen die in hun eigen auto rijden een WA-verzekering hebben.

Importeren

Om een ​​auto of een motorfiets te importeren, wordt u gevraagd een vergunning aan te vragen bij de douane, ongeacht uw land van herkomst. Als u geen vergunning ontvangt, bent u verplicht invoerrechten te betalen. Nadat uw auto of motorfiets is geïmporteerd, moet u aan een aantal voorschriften voldoen voordat u deze gebruikt: 

 • de auto of motor moet een Nederlands kenteken hebben. Om dit te verkrijgen, moet het worden goedgekeurd door het Vehicle Technology and Information Centre (RDW), telefoon (0900) 0739. Meer informatie over de RDW en uw auto.
 • u ontvangt binnen enkele weken een kentekenbewijs. Bij elke door de RDW erkende garage kan een kenteken worden gekocht.
 • u moet BPM betalen, een nationale scheepsbelasting op motorvoertuigen. In sommige situaties is vrijstelling mogelijk.
 • u bent verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *